Kaj povzroča redčenje las in kaj lahko storite v zvezi s tem

Kako se vam lušči lasje? Včasih je morda nekoliko zaskrbljujoče, ko prvič opazite, da se vam redčijo lasje. Za mnoge od nas je to naravni del staranja, ki ga ni nujno treba zdraviti. Vendar je staranje le eden od številnih dejavnikov, ki lahko povzročijo ali poslabšajo redčenje las – in nekatere od teh vzrokov je treba odpraviti.

Do redčenja las lahko pride postopoma ali nenadoma in je lahko začasno ali trajno stanje. Prav tako lahko prizadene tako moške kot ženske, čeprav je pogostejše pri moških. V tem prispevku bomo raziskali nekaj najpogostejših vzrokov za redčenje las in kaj lahko storite v zvezi z njimi.

Za redčenje las lahko obstajajo številni vzroki. Med najpogostejšimi vzroki so:

-Staranje: S staranjem naše telo proizvaja manj hormonov, ki spodbujajo rast las. To je naravni del staranja in običajno ni razlog za zaskrbljenost. Vendar pa lahko druge spremembe, povezane s starostjo, kot je pomanjkanje hranil, še poslabšajo redčenje las.

-Bolezen: Bolezen ali okužba lahko povzroči začasno izpadanje las. Primeri so motnje ščitnice, slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa in okužbe lasišča, kot je prstanec. Če opazite nenadno redčenje las, je pomembno, da obiščete zdravnika in izključite morebitne osnovne bolezni.

-Zdravila: Nekatera zdravila lahko kot stranski učinek povzročijo začasno ali trajno izpadanje las. Pogosti krivci so zdravila za redčenje krvi, blokatorji beta in kemoterapevtska zdravila. Če vas skrbi, da zdravila, ki jih jemljete, povzročajo redčenje las, se z zdravnikom posvetujte o drugih možnostih.

-Stres: Stres: Stresni življenjski dogodki, kot so porod, operacija ali hujša bolezen, lahko povzročijo začasno izpadanje las, znano kot telogen effluvium. Pri tem stanju lasje preidejo v fazo mirovanja (telogen) in ob krtačenju ali šamponiranju izpadajo hitreje kot običajno. Rast novih las se običajno obnovi v šestih mesecih po koncu stresnega dogodka

-Avtoimunske bolezni: Avtoimunske bolezni, kot sta alopecija areata in lupus, lahko povzročijo neenakomerno izpadanje las, ker telo napade lastne zdrave celice. Te bolezni se pogosto zdravijo z zdravili in/ali injekcijami imunoterapije

Za tanjšanje las je veliko možnih vzrokov, od naravnega procesa staranja do bolezni in nekaterih zdravil. Če vas redčenje las skrbi, se posvetujte z zdravnikom, da izključite morebitna osnovna bolezenska stanja in preučite morebitne možnosti zdravljenja. Čeprav zdravila za genetsko plešavost ni, so za druge vzroke redčenja las na voljo zdravljenja, ki lahko pomagajo preprečiti nadaljnje izpadanje in spodbudijo novo rast.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *